Windows Üzerinde Apache, PHP, MySQL ve PHPMyAdmin Kurulumu

Windows Üzerinde Apache, PHP, MySQL ve PHPMyAdmin Kurulumu

Hazırlayan : Umut Besler
04.01.2005

Bu dokuman Windows üzerinde Apache webserver, PHP, MySQL database server ve PhpMyAdmin kurulumunu açıklayacaktır.

Dokumanda Kurulacak paketler:

Apache 2.0.52 (http://www.apache.org)
Mysql 4.0.23 (http://www.mysql.com)
Php 4.3.10 (http://www.php.net)
Phpmyadmin 2.6.0-pl3 (http://www.phpmyadmin.net)

Not: Aşağıda programları indirebileceğiniz linkler verilmiştir. Bu linklerin en güncel hallerini programların kendi sitelerinden edinebilirsiniz.

Apache:

Apache webserver’in kurulumu çok basit bir installer ile yapılmaktadır. Bu installeri
http://apache.bilkent.edu.tr/dist/httpd/binaries/win32/apache_2.0.52-win32-x86-no_ssl.exe adresinden indirebilirsiniz. Linkte verilen versiyon 2.0.52 versiyonudur. Çektiğiniz paketi kurmak için üstüne çift tıklamanız yeterlidir. Eğer apache’yi windows 9x serisine kuruyorsanız normal kurulum, windows 2000/xp serisi icin ise servis olarak kurmanızı tavsiye ederim. Servis olarak kurulumda yönetici yetkisine sahip bir kullanıcı ile kurulum yapmanız gerekiyor. Şimdi kurulumdaki bazı noktalara değinelim;

Kuruluma başlandığında sizden Network Domain, Servername, Administrator’s Email istenir. Buralara eğer makinenizin internet üzerinde bir ismi varsa (www.ornekdomain.com gibi) onu yazmanız gerekiyor. Eğer bu şekilde bir isim yok ise makinenin ip numarasını yazabilirsiniz. Makinenin ismi olmadığı durumda domain ve servername kısmına makinenin ipsini (10.0.0.1 gibi) yazabilirsiniz. Diğer ekranları Next’e basarak kuruluma başlayabilirsiniz. Program standart olarak C:\Program Files\Apache Group\ klasörüne kurulacaktır.

Kurulum bittiğinde apache sisteme servis olarak tanıtılmış ve otomatik olarak başlatılmış olacaktır. Herhangi bir web tarayıcı açıp http://localhost dediğinizde apachenin standart sayfası açılacaktır. Eğer sayfa gelmiyorsa ve kurulumda bir hata olmadıysa servislerden apachenin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilir veya makineyi kapatıp açabilirsiniz.

Apachenin ayar dosyaları C:\Program Files\Apache Group\Apache2\conf dizininde bulunur. Buradaki httpd.conf dosyasında değişiklik yaparak ayarları yapabilirsiniz. Biz php kurulumunda bu dosya üzerinde bazı değişiklikler yapacağız. Apache web sitelerini C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs klasörü altına koyar, kolaylık olsun diye bunuda değiştirebilirsiniz. Örneğin c:\www şeklinde bir klasör kullanmak isterseniz, httpd.conf dosyasında

DocumentRoot “C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs” değerini DocumentRoot “C:/www”

olarak değiştirip, apacheyi tekrar başlatmanız yeterlidir.

Apache kurulumu burada bitti, ileride bazı ayarlar yapmak için httpd.conf dosyasında değişiklik yapacağız.

PHP:

Phpyi web sitesinden zip dosyası olarak http://tr.php.net/distributions/php-4.3.10-Win32.zip adresinden indirebilirsiniz. Phpnin ayarları c:\php klasöründe çalışacak şekilde yapıldığı için, kolaylık olması açısından çektiğiniz zipli dosyayı c:\php klasörüne açınız. Zip dosyası açıldıktan sonra birkaç işlemle phpnin kurulumu sonlanıyor. Bu işlemler sırasıyla şu şekilde:

Öncelikle phpnin çalışması için c:\php klasöründeki php4ts.dll dosyasını c:\windows\system32 klasörüne kopyalamak gerekiyor. Daha sonra phpnin ayar dosyası olan php.ini dosyasını c:\windows klasörüne atmamız gerekiyor. Bu dosyayı oluşturmak için c:\php klasöründekiphp.ini-recommended dosyasının ismini değiştirerek kullanabilirsiniz. php.ini dosyasında phpnin standart ayarları yapılmış halde geldiği için üzerinde bir değişiklik yapmaya gerek yok.

Php kurulumu burada bitti, şimdi phpyi apacheye tanıtıp çalışmasını sağlayalım;

Phpyi apacheye tanıtmak için apachenin httpd.conf dosyasına birkaç satır eklememiz gerekiyor. Dosyayı açıp “### Section 2: ‘Main’ server configuration” satırından önceki herhangi biryere:

LoadModule php4_module “c:/php/sapi/php4apache2.dll”
AddType application/x-httpd-php .php

satırlarını eklemek yeterli olacaktır. Ayrıca apachenin index.php dosyalarınıda açması için,

“DirectoryIndex index.html index.html.var” satırını “DirectoryIndex index.php index.html index.html.var”

şeklinde değiştirmek gerekiyor. Bu şekilde ayarlamaları yapıp httpd.conf dosyasını kaydettikten sonra apache tekrar başlatıldığında php çalışır durumda olacaktır. Bunu denemek için web sitesinin dosyalarının bulunduğu yerde deneme.php diye bir dosya yaratıp içine,

<?
phpinfo();
?>

satırlarını yazıp, kaydedip, bu dosyayı http://localhost/deneme.php şeklinde çağırabilirsiniz. Bu şekilde çağırdığımızda karşımıza uzun bir php bilgi sayfası çıkacaktır. Bu sayfa karşınıza sorunsuz çıktıysa kurulum tamamlanmış demektir.

MySQL:
Php ve Apache kurulumu bittikten sonra php çalıştıran bir web server elde etmiş oluyoruz. Bu web server üzerinde php ile MySQL kullanmak içinde MySQLi http://godel.cs.bilgi.edu.tr/mirror/mysql/Downloads/MySQL-4.0/mysql-4.0.23-win.zip adresinden indirip kurmak gerekiyor. İndirilen zip dosyasının içinde mysqlin kurulum dosyaları çıkıyor. setup.exe dosyasını çalıştırarak kurulumu yapabilirsiniz. MySQL standart olarak c:\mysql klasörüne kurulacaktır. Kurulum bittiğinde MySQL kurulmuş, ancak çalışmamaktadır. MySQL’i isterc:\mysql\bin\mysqld.exe dosyasından çalıştırabilirsiniz, istersenizde servis olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Servis olarak çalıştırmak için Başlat Menüsünden, çalıştır diyip gelen yere c:\mysql\bin\mysqld-nt.exe –install yazıp, tamam demeniz gerekmektedir. Bu işlem MySQLi servislere ekleyecektir. Daha sonra Servislerden MySQLi çalıştırabilirsiniz.

MySQLinde kurulumu bu kadar. Bundan sonrasını herhangi bir mysql client programı ile yapaibilirsiniz. MySQL ilk kurulduğunda giriş için kullanıcı adı root, şifre olarakta boş şifre kullanır. MySQLin kendi clientini denemek için c:\mysql\bin\mysql.exe -u root demeniz yeterlidir. Karşınıza MySQL ekranı gelirse kurulum başarıyla tamamlanmıştır.

PhpMyAdmin:
Phpmyadmin programı php üzerinden çalışan ve MySQLi yönetmeye yarayan çok basit bir programdır. Programı http://prdownloads.sourceforge.net/phpmyadmin/phpMyAdmin-2.6.0-pl3.zip?download adresindeki linklerden birinden indirip, gelen zip dosyasını apachenin web sitelerinin içine açmanız gerekmektedir. Program açıldığında phpMyAdmin-2.6.0-pl3 klasörüne açılacaktır. Bunu, kolaylık olsun diye myadmin olarak değiştirebilirsiniz. Bu işlemden sonra http://localhost/myadmin adresine girdiğinizde karşınıza phpmyadmin gelecektir.

Bu aşamada bütün kurulumları tamamladık. Şimdi birkaç ufak önemli bilgi vermek istiyorum.
MySQL sunucunuzun güvenliği açısından root kullanıcısına mutlaka bir şifre vermenizi tavsiye ederim. Bunu yapmak için phpmyadminde ana sayfada İmtiyazlar (Privileges) bölümüne girmeniz gerekmektedir. Burada gelen listede kullanıcı adı root ve sunucu localhost olan satırın en sağındaki resme basıp şifre ayarlaması yapabilirsiniz. Gelen sayfada Şifre değiştir kısmını istediğiniz gibi yazıp Git dediğinizde şifre değişecektir. Bu aşamadan sonra phpmyadmin artık MySQLe bağlanamayacaktır. Bunu düzeltmek içinde phpmyadminin kurulu olduğu yerdeki config.inc.php dosyasını bir text editörü (wordpad olabilir) ile açarak, birkaç değişiklik yapmamız gerekiyor. Dosyayı açtıktan sonra,

$cfg[‘PmaAbsoluteUri’] = ”; satırını $cfg[‘PmaAbsoluteUri’] = ‘http://localhost/myadmin’;
$cfg[‘blowfish_secret’] = ”; satırını $cfg[‘blowfish_secret’] = ‘asdfERTHdfb’;
$cfg[‘Servers’][$i][‘auth_type’] = ‘config’; satırını $cfg[‘Servers’][$i][‘auth_type’] = ‘cookie’;

olarak değiştirip kaydetmeniz yeterlidir. phpmyadmin sayfasını tekrar açtığınızda artık size MySQLe giriş için şifre soracaktır.

Tüm bu işlemler başarıyla sonuçlandığında PHP ve MySQL destekli bir Apache web sunucunuz olmuş oluyor. Güle güle kullanın :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.