Yeni Snow Leopard ve İlk İzlenimler

Mac OS X Snow Leopard

Apple Eylül başında yeni işletim sistemi olan Mac OS X Snow Leopard’ı sundu. Apple’ın yaptğı açıklamadaki en büyük değişiklik, tüm işletim sisteminin baştan yazılmış olması (refined, not reinvented) ve 64Bit uyumlulğu için, sistem içinde gelen tüm yazılımların gerçek 64Bit versiyonlarının yapılması. Haliyle çok büyük bir avantaj sağlayacak gibi gözüküyor. Ayrıca yapılan açıklamalarda genellikle değişikliklerin arka planda yapıldığı ve gürünümsel çok fazla bir fark olmadığı söyleniyor. Bu arada yeni işletim sistemi eski kullanıcılar için sadece 29$, Haziran sonrasında bilgisayar almış olanlar için ise sadece 9$. (Açıkçası bu fiyat politikası nedeniyle Apple’ı tebrik etmek lazım)

Gaz adamıyız ya hemen bu Snow Leopard’ı edinmek lazım. Tabiki Türkiye’de bulmak imkansız. Amerika’da var, ama nasıl alırız nasıl getiririz derken, binbir türlü uğraşı sonucu yeni işletim sistemime kavuştum. Hemen kuruluma geçtim ve neredeyse hiçbir soru sorulmadan tam otomatik bir şekilde eski sistemim yenilendi.

Gelelim Yeniliklere:

  • İlk gözle görülür değişiklik yeni Quicktime arabirimi. Açıkçası hiç kullanmadığım bir program olduğu için incelemedim :)
  • Bunun dışında Dock’ta klasörlere kısayol oluşturduğumuzda bu kısayolların görüntülenme şekillerindeki “Grid” özelliğine scroll gelmiş. Bu benim hoşuma gitti ve kullanışlı oldu.
  • Hız konusunda gözle görülür bir fark göremedim. Açılış ve kapanışta bir hız farkı (en azından hissedilir bir fark) olmadı.
  • Apple’ında belirttiği gibi kurulum sonrası diskte 5gb civarı yer açıldı.
  • Bunların dışında Apple’ın çok üzerinde durduğu OpenCL isimli bir grafik teknolojisi gelmiş. Ancak bunu deneme şansım olmadı.
  • Mac OS X’e yazıcımı bir türlü tanıtamadığım için, yeni “Automatic Updates For Printer Drivers” özelligi beni çok mutlu etti, ha ne oldu, yine tanıtamadım. Sorun yazıcı sürücüsünden değil başka birşey ama onada uğraşmaya üşendim diyebiliriz.
  • Time Machine yedeklemeleri hızlanmış bu fark ediliyor ya da belki kendimi kandırıyorum.

Sonuç olarak gözle görülür pek birşey olmasada arka planda birşeyler yapılmış. Programlar yeni işletim sistemini destekledikçe ve 64Bit uygulamalar arttıkça daha fazla şey göreceğiz diye düşünüyorm.

overlay_stacks_02_20090611 overlay_stacks_03_20090608overlay_quicktime_02_20090608

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.